Bso ’t Kwetternest

Per dag verschilt de groepsgrootte en de leeftijden van de kinderen in de groep.
Dit heeft invloed op de groepsdynamiek en het spel van de kinderen.
De oudere kinderen vinden het erg fijn om, als het mogelijk is, lekker buiten te gaan voetballen, terwijl de jongere kinderen zich buiten graag vermaken in de speeltuin.
Natuurlijk onder begeleiding van een pedagogisch medewerker.

Maar ook binnen vermaakt iedereen zich prima. Spelen in het pauzekamertje, tekenen/kleuren en ravotten is favoriet.
Knutselen, het liefst onder begeleiding, is ook in trek. Soms moet men bij nieuw aangeboden activiteiten even de kat uit de boom kijken.

Zoals kleien met zoutdeeg.
Zoutdeeg is erg makkelijk zelf te maken van:

2 kopjes bloem

1 kopje zout

1 eetlepel olie

Ongeveer 1 kopje lauw water.

Alles wordt door elkaar gekneed, waarbij het water scheutje voor scheutje erbij gevoegd word, tot een mooie klei. Mocht het wat te vochtig zijn dan kan je wat bloem toevoegen.

In de Bso besteden we ook aandacht aan de thema’s van de maand. Zo zijn er bijvoorbeeld in december fantastische kerstcreaties gemaakt en kwamen Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw veelvuldig in de gesprekken voor.

In januari is er aandacht besteed aan voorlezen. Vooral de oudste kinderen protesteerden in eerste instantie, want voorlezen is immers voor baby’s. Dat niets minder waar is kwamen ze toch wel achter. Er werd een stukje voorgelezen uit Jip en Janneke nadat er eerst verteld was over de schrijfster. Ademloos zat de groep te luisteren en vonden het een heel grappig verhaaltje. Het inspireerde een van de oudere jongens zelfs een eigen verhaal voor de groep te vertellen in de stijl van de Jip en Janneke verhalen.

Wist u dat….

  • Onze 8 jarige ( en ouder) een formulier voor zelfstandigheid hebben meegekregen. Samen met hun ouders mogen ze invullen of ze zelfstandig naar de Bso mogen of naar huis. En of er zonder begeleiding op het buitenterrein gespeeld mag worden.
  • Tekeningen  en knutsels dezelfde dag meegenomen mogen worden naar huis.

Vaak word dit nog vergeten en blijven de spullen liggen.

  • We ridders en paarden missen van ons kasteel die we heel graag weer terug willen.

 

 

 

Bso Lesturgeon

Hallo allemaal,
Hier een klein bericht  vanuit de Bso Lesturgeon.

Met de feestdagen alweer een tijdje achter ons en de bijbehorende drukte, hebben we wel gezellige middagen op de bso gehad.
De kinderen mogen graag vrij spelen en er wordt dan ook van alles verzonnen. Het gaat van verstoppertje spelen tot toneel stukjes opvoeren. Vooral de jongste kinderen vinden het leuk om rollenspellen te doen. Er ontstaan  hele leuke en grappige toneelstukjes . Vooral vader en moedertje met het bijbehorende ‘gemopper’ J van ouders die je terug hoort via de kinderen.

Sinds kort hebben we zelfstandigheids contracten voor de oudste kinderen. Ze mogen, als het ondertekend is door het kind zelf en de ouders, zelfstandig buiten op het plein spelen. Wij gaan natuurlijk ook met de jongsten naar buiten.

Er zijn ook studenten geweest die een spelletjes middag hebben georganiseerd. Het thema luidde “ruimte”. De kinderen waren enthousiast gemaakt en hadden er veel zin. Samen met de kinderen van BSO ’t Kwetternest is het een groot succes geweest. Allerlei verschillende spellen stonden klaar in de gymzaal van de Montessori   en iedereen deed leuk mee.